250.000 m2 leegstandkantoren
 
077500
250.000leegstandkantoren in 2015 m2 aangejaagd

In de strijd tegen kantorenleegstand zijn in de periode van 2016 tot 2019 veel slagen gemaakt in verschillende deelgebieden van Zwolle.

Leegstand is hier aangepakt door middel van verschillende methodieken, die tot stand zijn gekomen met subsidies van de Provincie Overijssel.

Leegstand in de provincie Overijssel

5% 21% TOTALELEEGSTAND KANTOREN- LEEGSTAND

Leegstand is niet alleen in Zwolle een probleem.

In 2015 bedroeg de totale leegstand in provincie Overijssel 5%, wat neerkomt op 4.876.030 m2. Van alle kantoren in Overijssel staat 21% leeg: 767.090 m2 in totaal.

ONDERZOEK

Verschillende onderzoeksbureau's hebben zich verdiept in de unieke kwaliteiten van de deelgebieden waar de meeste kantorenleegstand van Zwolle zich bevindt. Dit biedt inzicht in de kansen die op deze locaties liggen voor het aanpakken van de leegstand en het terugbrengen van economische vitaliteit.

Oosterenk


Oosterenk is het oudste en grootse kantorenpark van de aandachtsgebieden en wordt ingevuld met gemengde kantoren, zorg en onderwijsinstellingen.

50% van de gebouwen in Oosterenk staat leeg en 75% van de gevulde bedrijven is gerelateerd aan zorg. Daarom lijkt het de betrokken partijen de aangewezen plek om van traditionele kantoren naar een zorginvulling te gaan. De oprichting van het Health Innovation Park is hier een voorbeeld van. Jansen Vastgoed heeft in dit gebied vier panden aangekocht die het bedrijf gaat verduurzamen naar een A-label. Een strakker uiterlijk moet de panden geschikt maken voor zorggerelateerde bedrijven.

Voorsterpoort


In de hoge IJsseltoren op Voorsterpoort zijn de hoofdkantoren gevestigd van ABN Amro, Delta Lloyd en Essent. In kantoorgebouw De Stoel is Electrabel gevestigd. Dit kantoorpand van 25.000 m2 is voor 2/3 verhuurd: 8000 m2 staat nog leeg.

De eigenaar van het pand vertelt: "Eerst hadden we de focus op één gebruiker voor het pand, maar er zijn maar weinig bedrijven meer die zo’n metrage nodig hebben. Nu richten we ons ook op de kleinere bedrijven. Wij gaan een business center verzorgen, waarin we de verschillende partijen ook diverse gezamenlijke faciliteiten bieden."

Spoorzone - Stationsbuurt


Al geruime tijd werken NS Stations, ProRail, provincie Overijssel en de gemeente Zwolle aan het stationsgebied. Dit ligt nu nog verscholen achter bussen, auto’s, fietsen, hoge loopbruggen en bouwputten, maar is straks een aantrekkelijk en levendig gebied.

Het stationsgebied is een strategisch gelegen plek voor uiteenlopende functies, van cultuur tot onderwijs, van wonen tot kantoren, van zorg tot creatieve broedplaatsen. De goede bereikbaarheid per openbaar vervoer, auto en fiets biedt veel ruimte voor ontwikkeling en groei op een centrale locatie.

Hanzeland


Hanzeland ligt in het hartje van Zwolle waar wonen, werk en onderwijs samenkomen. Van der Horst Vastgoed heeft drie leegstaande panden aangekocht en bekijkt de mogelijkheden voor de toekomst van de gebouwen. Het bedrijf loopt warm voor transformatie tot huurwoningen.

In Hanzeland liggen ook kansen voor ZZP’ers en startups. Ondernemerscluster Hanz biedt flexibele kantoorruimte aan, die benut kan worden door een grote diversiteit aan ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen. Hiermee stimuleert Hanz de interactie tussen de partners en de ontwikkeling van onderlinge relaties.

Binnenstedelijke singels


De grote kantoren aan de Singels lenen zich niet goed meer voor gebruik als kantoor, maar juist zeer goed voor woningen. Het aantrekkelijke gebied kan daarom een verbetering krijgen door transformatie. Zo kan worden voorzien in de grote vraag naar kwalitatief goede, duurzame woningen dicht bij de binnenstad.

Zulke transformaties nabij de binnenstad komen makkelijker tot stand dan op werklocaties, omdat functiemenging van oudsher onderdeel is van dit gebied. De ‘binnenstadschil’ is zeer geschikt voor het realiseren van (studenten)huisvesting.


Een initiatief van: