Projecten | Leegstand aanpakken

250.000 m2 leegstandkantoren in 2015
 
077500
250.000leegstandkantoren in 2015 m2 aangejaagd

In de strijd tegen kantorenleegstand zijn inmiddels veel slagen gemaakt in verschillende deelgebieden die Zwolle kent.

Leegstand wordt hier aangepakt door middel van verschillende methodieken, die tot stand zijn gekomen met subsidies van de Provincie Overijssel.

Leegstand in de provincie Overijssel

5% 21% TOTALELEEGSTAND KANTOREN- LEEGSTAND

Leegstand is niet alleen in Zwolle een probleem.

In 2015 bedroeg de totale leegstand in provincie Overijssel 5%, wat neerkomt op 4.876.030 m2. Van alle kantoren in Overijssel staat 21% leeg: 767.090 m2 in totaal. Meer weten over leegstand? Ga naar de leegstandsmonitor.

Leegstandsmonitor

PROJECTEN

Hanz
Zwolle, Hanzeland

Hanz bracht in 2015 weer leven in een kantoorpand middenin Hanzeland, dat toen zeven jaar leeg had gestaan.

Hanz is niet zomaar een ondernemerscluster, maar onderscheidt zich door een actief beleid om zijn deelnemers aan elkaar en elkaars netwerken te koppelen.


Nieuwe dynamiek 

Met dit concept speelt City Developers-S (het bedrijf achter Hanz) slim in op de dynamiek van de nieuwe economie. Thijs van Dieren, mede-eigenaar van City Developer-S: “Hanz is geen bedrijfsverzamelpand, maar een open transparante werkomgeving die leidt tot samenwerking. We willen dat de bedrijven elkaar inspireren en aanvullen.”

Hanzeland: een logische keuze 

De keuze viel op een pand in Hanzeland, vanwege zijn ligging in het hart van het gebied. Het pand bevindt zich tussen het centrum en het station en is toch ook bereikbaar met de auto. Daarnaast biedt de ligging van Hanzeland mooie kansen voor een samenwerking tussen Hanz en Windesheim. Inmiddels zijn zo al verschillende projecten gerealiseerd. Eén van deze projecten is UitvinderZ, waarmee Windesheim de opleidingen Bouwkunde, ICT en Industrieel Product Ontwerpen in directe verbinding brengt met innovatief ondernemen. Op de derde etage van het kantoorgebouw worden zo ideeën van aanstormend talent ontwikkeld en gedeeld.

Leegstand boven nieuwbouw 

Thijs van Dieren: “We hebben gekozen voor het invullen van leegstand omdat dit verschillende voordelen heeft boven het bouwen van een nieuwe locatie. Ten eerste kan je snel schakelen: als je een overeenkomst hebt kun je al de volgende dag het pand in. Daarnaast

is het een interessante uitdaging om iets bestaands dat is gebouwd met een andere functie in gedachten zo om te buigen dat het past bij wat wij als Hanz belangrijk vinden. Gelukkig is het gebouw redelijk nieuw en is het ontworpen met een doel dat vergelijkbaar is met dat van Hanz. Daardoor konden we snel herbestemmen zonder rigoureus te slopen.”

Het Hanzeland van de toekomst 

“Het Hanzeland van de toekomst ziet er drukker uit, met meer reuring. Ik denk dat het zal veranderen van een gebied waar functies strikt gescheiden zijn naar een dynamische plek waar stedelijk wonen, evenementen, en de opstart van nieuwe bedrijven samenkomen. Je ziet al wel dat bedrijvigheid aantrekt op Hanzeland. Dat roept ook weer vragen op, want nu er nog lege plekken zijn is er nog de kans om veel te veranderen. We willen ook de omgeving op Hanzeland aantrekkelijk maken en daarom verkennen we momenteel ideeën om van het Hanzeplein en het Lübeckplein prettige ruimtes te maken. Want: je vestigt je bedrijf natuurlijk graag in een omgeving waar je buiten werktijden om ook wilt verblijven.”

www.bijhanz.nl


Een initiatief van: