Titeltest

250.000 m2 leegstandkantoren in 2015
 
077500
250.000leegstandkantoren in 2015 m2 aangejaagd

In de strijd tegen kantorenleegstand zijn inmiddels veel slagen gemaakt in verschillende deelgebieden die Zwolle kent.

Leegstand wordt hier aangepakt door middel van verschillende methodieken, die tot stand zijn gekomen met subsidies van de Provincie Overijssel.

Leegstand in de provincie Overijssel

5% 21% TOTALELEEGSTAND KANTOREN- LEEGSTAND

Leegstand is niet alleen in Zwolle een probleem.

In 2015 bedroeg de totale leegstand in provincie Overijssel 5%, wat neerkomt op 4.876.030 m2. Van alle kantoren in Overijssel staat 21% leeg: 767.090 m2 in totaal. Meer weten over leegstand? Ga naar de leegstandsmonitor.

Leegstandsmonitor

PROJECTEN

Transformatie Kantoren Hanzeland
Hanzeland, Zwolle

Omdat zakelijke verhuur van veel leegstaande kantoorpanden in Hanzeland lastig bleek, bekijkt de Van der Horst groep de locatie vanuit een andere hoek.

De vastgoedondernemer is enthousiast om de panden naar huurwoningen te transformeren.


Duurzaamheid en unieke ligging 

Hanzeland is een ideale woonlocatie, omdat het gebied goed bereikbaar is via het openbaar vervoer en verschillende uitvalswegen. Ook is het een pluspunt dat het historische centrum om de hoek ligt. Ondanks dat de panden oorspronkelijk als kantoor waren bedoeld, is het volgens Martijn Weinreich (Van der Horst groep) makkelijk om ze te transformeren naar woningen: “Het zijn geen ‘glazen paleizen’, maar gebouwen op menselijke maat. Transformatie is wat complexer dan nieuwbouw: het is moeilijker inschatten wat je tegenkomt in het proces. Maar je krijgt er veel voor terug. Het is bijvoorbeeld een veel duurzamere optie dan nieuwbouw en je kan echt binnenstedelijk realiseren: iets wat anders op deze schaal vaak niet mogelijk is.”

Deelgebied met veel potentie 

Martijn Weinreich ziet veel kansen voor gebiedsverbetering in Hanzeland: “Momenteel zie je dat er overdag een aantal spitsuren is met grote drukte, en dat daarna rond vijf uur alles leegloopt. Op het moment dat er een mix bestaat van bestemmingen en functies, kan Hanzeland een gebied worden waar gedurende de gehele dag leven in de brouwerij is. Daarom werken we ook aan een aantal aanpassingen van de openbare ruimte. We gaan de locatie vergroenen door middel van een verticaal park, gevelbegroeiing, bloembakken en extra bomen. Dit is een investering die niet alleen verhuurder en huurders, de huidige belanghebbenden, maar ook toekomstige investeerders in het gebied ten goede komt.”


Een initiatief van: